Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

23. Uluslararası Ankara Caz Festivalinde Düetler Yılı...

Bu yıl 26 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan 23. Ankara Caz Festivali'nin programı 11 Nisan'da açıklandı. Her sene farklı bir konseptle oluşturulan konserler dizisinin bu yılki konsepti "Düetler"...

23. Uluslararası Ankara Caz Festivalinde Düetler Yılı...

Caz Derneği'nin düzenlediği festivalin küratörlüğünü, dernek başkanı Özlem Oktar Varoğlu yapıyor. Festival programına geçmeden önce, güzel bir destek projesinden bahsetmek isterim. Bazı konserler için (Biletix'te detayını görebilirsiniz.) satın aldığınız her biletin 5 TL'si bu yıl UNICEF Türkiye'nin kız çocuklarının eğitime devamının desteklenmesi ve eşit fırsatlara kavuşması için Türkiye'de hayata geçirdiği 'Kız ve Oğlan Çocuklar Arasındaki Eşitlik' programına bağışlanacak. Festivalin ilk konseri Ankara için çok büyük bir değer olan Tuna Ötenel'in yer alacağı "Tuna Ötenel ve Dostları" konseri...

Geçtiğimiz yılın kasım ayında Ankara'da aynı mekânda ilki gerçekleştirilen konser, festivalin ilk günü, Tuna Ötenel (tp/p), Emin Fındıkoğlu (p), Melisa Kıral(v), Hakan Behlil(b), Murat Verdi (d) ve elbette diğer müzisyen dostlarının katılımıyla Samm's Bistro'da gerçekleşecek. 30 Nisan'da festivalin olmazsa olmazı Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası, İlham Gencer ve Ayşe Gencer'le birlikte MEB Şura Salonu sahnesinde olacak. 1 Mayıs'ta ise Meltem Ege ve Çağrı Yılmaz'ın vokallerde olacağı konserde, Onur Aymergen(g), Ozan Musluoğlu(b) ve Serkan Alagök(d) şehrin yeni konser mekânı Gaga Play sahnesinde yer alacaklar. Bu yıl festival sahnesine Türkiye dışından konuk olacak ilk isimler Sanne Rambags' Mudita Üçlüsü, Sanne Rambags(v), Sjoerd Van Ejick (p) ve Koen Smits(tp/Efektler), Hollanda Büyükelçiliği'nin katkılarıyla Ankaralı müzisyen Can Somel(v) ile birlikte 2 Mayıs'ta, Galeri Siyah Beyaz sahnesinde dinleyiciye farklı bir deneyim sunacaklar. 3 Mayıs'ta Yılmaz Güney Sahnesi'nde art arda iki konser dinleyebileceğiz. İlk konserde, festivalde de ilk defa yer alacak olan Lüksemburglu müzisyenler Sascha Ley(v) ve Laurent Payfert (b/v) saat 20.00'da sahnede olacak. Saat 21.30'da ise sahneye Buket Bengisu(v), Doğan Kospançalı (v) ve Uraz Kıvaner(p) çıkacaklar. Tek biletle bu iki güzel konseri dinleyebileceğiz. Festivalin bir sonraki konserinde ise farklı (ama bana göre yakın bir coğrafyadan olmaları nedeniyle çok da ayıramayacağımız) altyapı ve müzik kültüründen gelen, her ikisi de vokal ve bas sanatçısı olan, Türkiye'den Asena Akan, İran'dan Nima Houshdar, 'An' projesiyle 4 Mayıs'ta Samm's Bistro sahnesinde olacaklar.

Bu projeyle "...ülkelerinin yerel ve etnik öğeleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları bir araya getiren bir tür füzyon müzik üretiyorlar." diye tanımlamış konser açıklaması; ilgi çekici bir konser olması muhtemel... 7 Mayıs'ta Koray Ünsülen (p), Volkan Topakoğlu(b) ve Kerem Yüce (d)'nin Samm's Bistro sahnesinde olacağı konserde İpek Dinç Yüce (v) ve Can Bora Genç (v), Ella Fitzgerald ve Frank Sinatra'nın seslendirdiği klasikleşmiş caz standartlarını yorumlayacaklar. Festivalin bir sonraki günü yine aynı mekânda Esra Kayıkçı (v/b) ve Can Türkkan(v/keytar)'ın caz standartları ve kendi beste ve düzenlemelerinden oluşan bir repertuarla, Uraz Kıvaner(p), Hakan Kamalı(g) ve Burak Durman(d)'ın da sahnede olacağı bir konser gerçekleşecek. Deborah Davis(v) ve Allan Harris (v) festivalin Türkiye dışından gelen diğer önemli konukları... Konser, MEB Şura Salonu'nda, Polonyalı piyanist, besteci, eğitmen Janusz Szprot (p) ve Ankaralı müzisyenler Murat Ulus (b) ve Serkan Alagök(d) ile birlikte 9 Mayıs'ta gerçekleşecek. Kaçırılmaması gereken bir diğer konser ise İstanbul doğumlu, İsveçli vokal sanatçısı Hayati Kafe ve Türkiye'nin önde gelen caz vokal sanatçısı ve eğitmeni Sibel Köse'nin düeti ile gerçekleşecek konserde, değerli müzisyenler Engin Recepoğulları(ts), Kürşad Deniz (p), Hans Andersson(b) ve Cem Aksel (d) 10 Mayıs'ta Samm's Bistro sahnesinde olacaklar. 11 Mayıs tarihinde festival, renkli bir konsere tanıklık edecek: Çok yönlü bir insan ve aynı zamanda perküsyon sanatçısı olan Ayhan Sicimoğlu, Latin All Stargrubu ve iki özel sese sahip vokalle birlikte Sheraton Otel Balo Salonu sahnesinde olacak. Vokallerde Şelale Şehnaz Sam (v) ve Jose Maikel Brina Utra (v/tp), diğer enstrümanlarda Ayhan Sicimoğlu (Kongo/ Bongo), Okan Duman (d), Serj Can Mısır(d), Mehmet Alper Kılıç(b), Taşkın Akarsu (tb), Meriç Öztürk(tp) yer alıyor. Festivalin son günü olan 12 Mayıs'ta, sabah saatlerinde 'Kahvaltıda Caz' konseriyle Şenay Ocak(v) ve Aydın Kahya(v) düetiyle, Ümit Eroğlu(p), Murat Ulus(b) ve Serkan Alagök(d) Samm's Bistro sahnesinde olacaklar. Günün son ve festivalin de kapanış konseri, Dilek Sert Erdoğan (v) ve Ömür Göksel (v)'in düeti ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Yıldızları Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nın eşliğiyle MEB Şura Salonu'nda gerçekleşecek.

On üç günlük konserler dizisi ile Ankara'nın caz müziğe yılın geri kalanından daha çok tanık olacağı aşikâr. Keşke daha çok mekân olsa, daha çok imkânla, farklı ülkelerden daha çok müzisyen ve caz müziğe farklı bakışları görebileceğimiz daha çok müzik, şehri renklendirebilse... Yine de Ankara'da böyle bir festival olması çok güzel ve önemli tabi ki. Caz severlere çok keyifli bir festival dilerim. Türk pop müziğinden rock and rolla, cazdan bluesa kadar birçok türde müziği yorumlayan 1938 doğumlu değerli piyanist ve şarkıcı Şevket Uğurluer 22 Nisan'da aramızdan ayrıldı. Yıllarca TRT ekranından evimize güzel müziklerle konuk olan sanatçıyı her zaman gülümseyerek hatırlayacağız.

Şevket Uğurluer'in Kısa Özgeçmişi 1 25. İstanbul Caz Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi olan Uğurluer müziğe ilkokul sıralarında mandolinle başladı. İlk profesyonel çalışmalarını 1955 yılında yaptı. 1961 yılına kadar çeşitli orkestralarda çalıştıktan sonra, kendi orkestrasını kurarak İstanbul gece kulüplerinde çalışmaya başladı. Aynı yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yüksek mimar olarak mezun oldu. 60’lı yıllarda Türkçe sözlü hafif batı müziği dalında plakları basıldı.

 Bir ara müziği bırakıp mimarlık yaptı. Daha sonra yeniden müziğe döndü. 1991 yılında, Türkiye’yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden "İki Dakika" adlı şarkının bestecisidir. TRT’de 17 yıldır aralıksız devam etmiş olan "Anılarla Müzik" adlı programı hazırlayıp, sunmuştur. Albümleri: Anılarla Müzik, Anılarla Müzik 2, Best of Lounge, Jazz Lounge 56 Songs bunlarhepcaz.blogspot.com E posta: bunlarhepcaz@gmail.com Instagram: @bunlarhepcaz Twitter:@hepcaz Facebook: Bunlar Hep Caz 1 Özgeçmiş Wikiwand uygulamasından alınmıştı.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış