Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi Neden Kuruldu? Neler Yaptı? Neler Yapacak?

Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi Neden Kuruldu? Neler Yaptı? Neler Yapacak?



Kent Konseyleri, 1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Rio "Yeryüzü Zirvesi" ile konuşulmaya başlanan, Türkiye'nin 1996 Birleşmiş Milletler İstanbul Habitat II Konferansı ile dahil olduğu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın desteği ve Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu Bölge Teşkilatı'nın koordinasyonunda yürümekte olan Yerel Gündem 21 Programı'nın kentlerdeki yansıması olan oluşumlardır.

Bu çerçevede Kent Konseyleri, her paydaşın karar mekanizmasında aktif rol oynadığı demokratik kentleri mümkün kılmayı, geleneksel yönetim anlayışından, karşılıklı iletişimi ve ortak aklı esas alan yönetişime geçilmesini, kentsel problemlere kentin tüm aktörlerinin katılımıyla çözümler geliştirmeyi hedefleyen organizasyonlardır. Kent Konseyleri, sivil toplum örgütlerini, meslek teşkilatlarını, akademi dünyasını ve kentli aktörleri bir araya getirerek kentin geleceğini belirleyen siyaset üstü bir mekanizma yaratmayı amaçlar.

Belediye Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde kurulan Kent Konseyleri, amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesini teminen, kenti ilgilendiren konularda kendi bünyesinde çalışma grupları veya meclisler oluşturarak çalışmalarını sürdürürler.

Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi (AKK-EM) de bu kapsamda 1 Aralık 2019 tarihinde 187 temsilcinin katılımı ile 1. Genel Kurulunu yaparak çalışmalarına başlamıştır. Meclisimizde her engel grubundan temsilciler yer almaktadırlar.

BM insani gelişmişlik ve kalkınma konusunda engellileri de kapsayan çok sayıda çalışma yürütmüş ve yürütmeye de devam etmektedir.

Bu çalışmaların bir ürünü olan ve 2006 yılında kabul edilen Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkeleri arasında çok büyük oranda kabul görmüş, sözleşme ülkelerin engellilerin haklarının ve refahlarının sağlanması noktasında önemli bir ölçek oluşturmuştur. Öyle ki, bu sözleşme baz alınarak, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, İnsani Eylemlerde Engelli Bireylerin Dahil Edilmesi vb. gibi çok sayıda uluslararası ölçekte hazırlanan plan ve programda engelli bireylerin de gözetilmesi sağlanmıştır. Günümüzde farklı araştırma kaynaklarınca hazırlanan çeşitli insan hakları ve gelişmişlik endekslerinde engelli bireylerin de değerlendirmeye dahil edilmesinde söz konusu sözleşmenin önemi oldukça büyüktür.

Bu bilgiler ışığında Engelli Meclisi, kentli engellinin toplumsal yaşama doğrudan katılımını, eğitim, sağlık, sosyal bakım, engellilere yönelik spor, sanat çalışmaları, rehabilitasyon ve istihdam ihtiyaçlarının karşılanması ile üretim kapasitelerinin, bilgi, beceri, tecrübe ve yeteneklerinin geliştirilerek iş edinme becerisinin artırılmasını, diğer kentlilerin engellilerle birlikte yaşayarak engelli yaşamının kolaylaştırılmasını ve engellinin toplumsal ve ekonomik üretiminde aktif rol almalarının sağlanmasını amaçlar.

ANKARA Kent Konseyi Engelli Meclisi

ANKARA il, ilçe ve köylerindeki tüm engellilerin, aralarında din, dil, ırk, kültür, sosyal sınıf, eğitim, ekonomik durum ve düşünce farkı gözetmeksizin temsil edilmesi;

Ankara'nın tüm il, ilçe ve köylerinde, engelliliğin nedenleri ve önlenmesine yönelik farkındalık çalışmaları yürütülmesi, bilgi ve bilinç düzeyinin geliştirilmesi ile koruyucu-önleyici hizmetlerin niteliğinin yükseltilmesi ve yaygınlığının artırılmasına yönelik eğitim ve araştırma çalışmalarının yapılması;

Engellinin, kentte yaşayan birey olarak kentsel yaşama katılma, kente ait olma duygularının geliştirilmesi, toplumsal hayata doğrudan katılmasının sağlanması;

ANKARA'daki tüm engelli gruplarının AKK-EM'nin bünyesinde yer alması;
Engelli bireylerin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli çalışmaların yapılması, iletişim araçları yoluyla kamuoyunda farkındalık oluşturulması;

Toplumun, engelli bireylerin engel türüne göre mevcut durumları, sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilinçlendirilmesi, sorunlarının çözümü için politikalar üretilmesi ve kamuoyu oluşturulması;

Engellilerin kentsel yaşam hakkında bilinçlendirilmesi ve tanıtım videoları hazırlanması, kentsel çözümlere katılımlarının sağlanması;
Engellilerin yürürlükte bulunan yasal haklarından haberdar edilmesi, aksayan veya eksik mevzuatın tespiti, geliştirilmesi, uygun birimlere iletilmesi, yasal hakların kazanımı için gerekli girişimlerde bulunulması, mevcut hükümlerin uygulanması ve denetiminin sağlanması konusunda çalışmalar yapılması;

Uygulayıcılardan kaynaklanan aksaklıkların giderilmesi, bu yolla kanundan ve mevzuattan doğan yasal haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla tekliflerde bulunulması, kamuoyu oluşturulması;
Engellilerin ihtiyaç ve sorunlarından yola çıkılarak, taleplerinin belirlenmesi, çözümler ve proje üretiminde aktif rol almalarının sağlanması;

Engelli bireylerin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli incelemelerde bulunulması, engellilere yönelik kısa tanıtım videoları hazırlanması ve diğer kitle iletişim araçları vasıtasıyla engelli bireylerin sorunlarının çözümü yolunda çalışmalar yapılması, teklif ve teşebbüslerde bulunulması ilke ve hedefleri doğrultusunda faaliyette bulunmaya çaba göstermektedir.

"Engelsiz Bir Yaşam İçin Hayal Kurdum" mottosu ile engelli bireylerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için tüm sosyal ve ekonomik haklara sahip olma bakımından başlangıçta pozitif ayrımcılık kapsamında değerlendirilmeleri gerektiği düşüncesiyle yola çıkan Engelli Meclisi, sosyal politika ve sosyal hizmetlerdeki yeni kurumsal yapılanmalar göz önüne alınarak, yasal uygulamaların etkinliğinin arttırılabilmesini sağlamak üzere yeniden gözden geçirilmesi ve bütün bir hale getirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Engellilere yönelik olarak samimi adımlar atılması, engellilerin amasız, fakatsız sosyal hayatın içine dahil edilmesi için projeler üreten Engelli Meclisi, "bizimle ilgili hiçbir şey bizsiz olmaz" sloganı çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Pandeminin yarattığı kısıtlı şartlar her ne kadar Meclisin çalışmalarını etkilemişse de, pandeminin yarattığı sıkıntılardan etkilenen engelli bireylerin taleplerine yönelik istekleri öncelik sırasına göre sıralanıp, imkanlar doğrultusunda bu talepler yerine getirilmeye çalışılmıştır. Ankara Kent Konseyi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bu süreçte oluşturduğu ortak çalışma kurullarıyla dezavantajlı bölgelere ve ailelere planlı bir şekilde ulaşıp eksikleri yerinde tespit ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam etmiş/etmektedir.
Pandemi koşullarına rağmen, bu koşulların gereklilikleri de göz önüne alınarak yaptığımız çalışmalardan bazıları şunlardır:

• Hazırlamış olduğumuz projelerden ANESA "Ankara Engelsiz Sanat Atölyesi" projemiz ABB Meclisinde oy birliğiyle kabul edilmiş olup, uygulamaya yönelik planlamalar yapılmaya, yol haritası belirlenmeye başlanmıştır.
• POZİTİF KART projemiz belediyenin teknik alt yapıyı hazırlaması için bir süre ötelenmek zorunda kalmıştır.
• ENGELSİZ PARK projemiz değerlendirilme sürecindedir.
• Milli Eğitim Vakfı Gökkuşağı Okulu, yaklaşık 350 normal gelişim gösteren çocuk ve 200'e yakını serebral palsili çocuğumuzun eğitim aldığı ülkemizin ilk ve tek tersine kaynaştırma eğitimi veren okuludur. Engelli Meclisimizin yapmış olduğu görüşmeler sonucunda, Ankara Büyük Şehir Belediyesi (ABB) öğrencilerimizin öğlen yemeğini karşılamaya başlamıştır.
• Ankara Büyük Şehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile bir toplantı yaparak birlikte neler yapabileceğimizin tespitleri yapılmıştır.
• 3 Aralık 2019 tarihinde Dünya Engelliler Gününe dikkat çekmek adına bir farkındalık videosu hazırlanmış ve bu video bazı ulusal TV'lerde yer bulduğu gibi, ABB açık hava ekranları, EGO Otobüsleri ve Metro ekranlarında 1 hafta boyunca yayınlanmıştır.
• Bazı nadir hastalıklara sahip hemşehrilerimizin ihtiyacı olan besinlerden özel üretilmiş ekmekler HALK EKMEK tesislerinde üretilmeye başlanmış ve devam edilmektedir.
• 2020 Şubat ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğünce başlatılmış olan "şoför eğitim programı" kapsamında engelli bireylere karşı davranış biçimleri ve bilinmesi gerekenler konulu bir sunum gerçekleştirilmiştir.
• 10 - 16 Mayıs 2020 Engelliler Haftası için hazırlamış olduğumuz "ENGELSİZ FESTİVAL VE FUAR" organizasyonu maalesef iptal edilmiş, bunun yerine farkındalık çalışmaları yapılmıştır.
• Engelli Bireylerin eğitim süreçleri içerisinde girmiş oldukları sınavlarda karşılaşmış oldukları problemlere yönelik çözüm önerilerinden oluşan bir rapor hazırlanarak ilgili kurumlara gönderilmiştir.
• 19 - 25 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası'nda "İletişim sadece konuşmak veya duymak değildir." sloganıyla maske kullanımıyla ilgili iletişim kurma anlamında büyük sıkıntı çeken İşitme Engelli vatandaşlarımızın sıkıntılarına çözüm amaçlı bir çalışma ile şeffaf maske tasarımı yapılmıştır.
Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, büyük bir duyarlılık göstererek, belediye aracılığı ile işitme engelli vatandaşlarımıza bu maskelerin ulaştırılması konusunda destek olmuştur.
Bizler bu maskelerin sadece işitme engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılmasını yeterli olmayacağı kanaatindeyiz. Çünkü özellikle işitme engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşamları içerisinde sıkça karşılaştıkları meslek grupları belediye otobüs şoförleri, iş yerlerinde vezne ve ön bankolarda çalışanların, marketlerde en az bir kasada kasiyerin bu maskeden kullanması gibi bir farkındalık yaratılarak tavsiye edilmesi faydalı olur diye düşünüyoruz.
• 3 Aralık 2020 Engelliler gününde ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN NE YAPMALI başlığı altında, konusunda deneyimli uzmanların katıldığı bir panel ABB ve ADD televizyonlarında yayınlanmış ve medyada farkındalık oluşması adına yer bulmuştur.
• Engelli Meclisi Eğitim ve Araştırma Çalışma Grubumuzun, İstanbul'da yerleşik MŞK Eğitim Merkezi desteği ile planladığı "Haklarımı Öğreniyorum" Eğitim Programı, 27-28 Şubat ve 6-7 Mart tarihlerinde Zoom üzerinden gerçekleştirilmiştir.
• "İşaret Dili Öğreniyorum" projemiz için çalışmalarımız sonuçlanmak üzeredir.

Çalışmalarımızı ilke ve hedeflerimiz çerçevesinde yürütmeye, bu hedeflerin gerçekleşmesine yönelik olarak çabalamaya devam edeceğiz. Sizler de bizlere katılmak ister misiniz?

Ersan Petekkaya, Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi sözcüsü

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış