Cop29BikeRide-COP29BisikletSürüşü, herkese açık katılımlı bir sürüş. Arka planda 100’e yakın gönüllünün çalıştığı, bugüne kadar da 50’ye yakın, kadın-erkek eşit dağılımda, 20-70 yaş aralığında katılımcının, 1 gün veya 1-2 haftalık süreler ile ekibe katılıp birlikte yol aldığı, gittiği her şehirde o şehrin belediye çalışanları ve STK’ları ile görüşüp farkındalığı arttırarak gündem oluşturan, çözüm odaklı öneriler bulmaya çalışan bir bisiklet turu. Bu sürüş ile 6500 kilometre sonunda Türkiye üzerinden geçilerek Kasım ayında COP29 Zirvesi’nin yapılacağı Azerbaycan’ın Bakü kentine ulaşmak hedeflenmekte.
Başta İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da olmak üzere yola çıkış amaçlarından biri olan basın açıklamalarını düzenlediler; bakanlık ve belediye nezdinde ulaşım planlamacıları ile bisiklet amirlikleri, STK’lar ve bisikletli gruplarla olan görüşmelerini gönüllülerin destekleri ile gerçekleştirdiler. Emekleme safhasında olsa da Türkiye adına pozitif görüşler ve “değişime ramak kalmış” yorumu ile Ankara’dan ayrıldılar. COP29BikeRide ekibinin başlattıkları bu ivmenin ardından geride bıraktıkları bizlere çok iş düşmekte.
Ankara’da gerçekleştirilen basın açıklaması, EGO Projeler Müdürlüğü-Bisiklet Kampüsü görüşmesi sonrası Ankaralı bisikletlilerle yapılan forumun en somut çıktısı çözümlenemez görünen ulaşım, ekonomi ve karbon salınım sorunları olduğu. Yapılan görüşmelerin ardından analiz yapıp çözüm üretecek veriye sahip olmadıkları için sorularımızı yanıtlamakta zorlanan, yayalaştırma, bisikletli ulaşım ve toplu taşıma entegrasyonu ile kente odaklanmaya niyetli politikacı ve yöneticileri olmayan belediye çalışanlarının “YAPILACAK!” denen ama olmayacak projeleri oldurmaya çalıştıklarını gözlemledik. Çözümsüzlük hissine rağmen yine de olumlu sonuçlar almaya çalışan belediye çalışanları yanında STK’lar ve bisikletli platformlar, küçük gruplar halinde, cılız seslerini duyurmaya ve değişime ön ayak olmaya çalışmakta.
Peki geride kalanlar bizler ne yapabiliriz? COP29BikeRide ekibinin gittikleri görüşmelerde taşıdıkları 10 maddeyi belediye ve kurumlara Türkiye özelinde anlatabilmeleri için İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik ek 5 madde oluşturdu.
1- Asfalta değil bisiklet-yaya-toplu taşımaya kaynak!
Belediyeler otomobil merkezli bir ulaşım için asfalta ayırdığı paralar ile ulaşımı insan merkezli yaparak kentlerde daha geniş kaldırımlar yapabilir, araba yollarını tramvay ve otobüs yollarına dönüştürebilir, bisiklete çok daha fazla alan açabilir. Karayolları Genel Müdürlüğünün şehirlerarası yollara ayırdığı para da benzer şekilde iklim değişikliğini yavaşlatan işlere ayrılabilir.
2- Okul ve işyeri çevreleri bisiklet ve yaya öncelikli hale getirilsin.
Bugün işyerleri, okullar ve belediyeler, çevrelerindeki sokakları trafiğe kapatmak veya yaya ve bisiklet öncelikli hale getirmek için çalışabilir. Böylece sabah ve akşam gördüğümüz servislerin yarattığı trafik ve kalabalıktan kurtulabilir ve 15 dakikalık kentlere geçebiliriz.
3- Kentlerdeki ekonomik faaliyetlerin bisiklet ile olması için otomobile verilen destekler bisiklete de verilsin.
Pek çok kent içi ekonomik faaliyet bisiklet ile yapılarak ekonomik maliyet ve hava kirliliği önlenebilir, daha iklim dostu bir dönüşüm başlar.
4- Ulaşımda enerji mevzuatı uygulansın, iklim ve insanı gözeten ulaşım planları yapılsın, yatırımlar yıllık izlensin!
Türkiye’de ulaşımda enerji verimliliği mevzuatı uygulanmıyor, belediyeler bir ulaşım planı hazırlamıyor, politikalarda insan ve iklim gözetilmiyor. Bu planların hemen yapılmasını, iklimi ve insanı da içermesini istiyoruz. Nasıl ulaşım yatırımları daha çok asfalt ve daha çok otomobil kullanmak üzerine planlanıyor ve izleniyor ise, şimdi bunun iklim ve toplum gözetilerek yapılmasını istiyoruz!
5- Yanıltıcı değil, gerçekçi hedefler!
Türkiye’de kentlerde ulaşımda yayaların payı %40, kamusal toplu taşıma %15-20 ve bisiklet ise %1 oranının bile altında. Bizler 2030 yılında yayaların %50, kamusal toplu taşımanın %30, bisikletin ise %5 oranına çıkmasının mümkün ve aynı zamanda gerekli olduğunu düşünüyoruz. Böylece %55-60 olan bu üç iklim dostu ulaşımın payının %85 seviyesine gelmesini talep ediyoruz.
Bizler değişimi sağlayabilmek için yukarıdaki materyalleri kullanmaya, her yerde dile getirmeye ve talep etmeye devam etmeliyiz. Uygulanabilir, gerçekçi ve pozitif bir yaklaşım ile yoluna devam eden COP29 ekibi gibi işin peşini bırakmamalı ve iklim sorununun gündemden düşürülmesine izin vermemeliyiz. Sağlıklı, sessiz ve huzurlu kentler için taleplerimiz çok ulaşılabilir ve basit. Bu detayı unutmadan kararla çalışmaya devam etmeliyiz.
Kaynakça:
https://cop29bikeride.org
https://350ankara.org
https://unfccc.int/cop29
Yorumlar (0)