Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Festival “Belleği”: Ankara Uluslararası Film Festivali (AUFF)

Bu yıl çeyrek asırlık yaşını kutlamaya SineBellek gösterimleriyle önceden başlayan Ankara Uluslararası Film Festivali, 5-15 Haziran’da yine dopdolu geçti.

Festival “Belleği”: Ankara Uluslararası Film Festivali (AUFF)

Goethe Institut (Alman Kültür Merkezi)’deki ücretsiz kısa film ve belgesel gösterimlerinin yanısıra, Büyülü Fener’deki biletli gösterimler arasında, Andrzej Wajda’nın yeni filmi “Walesa”, yetenekli genç yönetmen Xavier Dolan’ın “Tom Çiftlikte (Tom at the Farm)” filmi, Terry Gilliam’ın klasikleşmiş distopyası “Brazil”, Eskil Vogt’un ilk yönetmenlik denemesi “Körlük (Blind)”, Orson Welles’in restore edilmiş kopyasıyla ilk kez gösterilen “Othello (The Tragedy of Othello: Moor of Venice)” filmi, Romen yönetmen Lucian Pintilie’nin “Bir İşkencecinin İkindisi (Dupa-amiaza unui tortionar)” ve “Reconstruction” filmleri gibi dünya sinemasından seçkilerin yanısıra, Tayfun Pirselimoğlu’nun “Ben O Değilim”, Ferit Karahan’ın “Cennetten Kovulmak”, Reha Erdem’in “Şarkı Söyleyen Kadınlar”, Ramin Matin’in “Kusursuzlar”, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun “Gözümün Nuru” filmleri gibi Türk sinemasının son dönem örnekleri dikkati çekti. Festivalde, Türk Eğitim Derneği’nin de katkılarıyla gerçekleştirilen ilk üç seansta Askıda Bilet uygulamasıyla, kısıtlı maddi imkanları nedeniyle festival filmlerini izleyemeyenler, festivali takip olanağı buldu.

Festival, başkan İnci Demirkol’un “Burası aynı zamanda bir okul” söylemini desteklercesine ücretsiz atölye ve söyleşilerle de izleyicilere sinema mutfağının kapılarını araladı. Piotr Niemyski ile Görüntü Yönetmenliği Atölyesi, Mariusz Wilczynski ile Masterclass, Mekelle Mills ile Film Sohbetleri, Abhishek Shukla ile Alternatif Öykü Anlatımı, Farklı Kültürlerde Film Yapmak atölyeleri, Tanıkların Söyleşisi, Belgeselciler ve Kısa filmcilerin buluşmaları ile sinemaseverler ilgi duydukları alanda interaktif bir bilgi edinme platformuna kavuştu.

Her yıl olduğu gibi festivalin kapanış töreninde kazananı açıklanan Ulusal Film Yarışması’nda, “En İyi Film” ödülü Tayfun Pirselimoğlu, Mert Fırat, Belçim Bilgin, Dr. Ali Karadoğan ve Andreas Sinanos’un oluşturduğu seçici kurul tarafından “Daire” filmine (Atıl İnaç) verilirken, “En İyi Yönetmen” ödülü ise “Şarkı Söyleyen Kadınlar” filmi ile Reha Erdem’in oldu. Törene katılamayan Atıl İnaç, mesajında ödülünü Berkin Elvan’a adadığını belirtirken, “Tarih temizlenemez! Ama sorgulanabilir”sloganıyla yola çıkan festivalin “belleksiz-leşme” vurgusunun altını çizmiş oldu. Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise, Rezan Yeşilbaş, Tufan Taştan, Bülent Özkam, Berrin Balay Tuncer ve Natali Yeres’ten oluşan jüri, “Kurmaca” dalında birincilik için Onur Yağız’ın “Patika” filmini belirlerken, “Canlandırma” dalında Koray Sevindi “Kafa” isimli filmiyle, “Deneysel” dalında ise, Oğuzhan Kaya “Mükemmel Bir Gün” filmiyle ödül kazandı. Festivalde yarışmaya katılan 11 belgesel film ise, Kurtuluş Özgen, Dilek Gökçin, Mehmet Eryılmaz, Tülin Erarslan ve Özgür Doğan’dan oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu tarafından değerlendirildi. Buna göre, belgesel dalında Güliz Sağlam’ın “Tepecik Hayal Okulu” filmi birinciliği kazandı.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış