Bu seneki teması “İşimiz Gücümüz Yaşamak” olan, 10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak izleyicilerle buluşuyor. Festivalin açılış filmi ise, sinemacıların sansür mücadelesini anlatan “Yollara Düştük” belgeseli. Festival, dört şehirdeki gösterimlerden bir süre sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıkacak ve gösterimler, her yılki gibi ücretsiz olacak. Türkiye’den ve dünyanın dört
bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAGLIK-iş, DİSK / Birleşik Metal-iş, DİSK/ Basın-iş, Türk-iş / Petrol-İş ,Türk-iş / Tek Gıda-iş, Türk-iş / Kristal-iş, KESK / SES , TTB, Halkevleri , Sendika.Org ve ÇapulTV tarafından düzenleniyor.
Festival süresince yirmi ikisi uluslararası, elli üçü Türkiye’den olmak üzere toplam yetmiş beş tane uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak. Yerli ve yabancı kurmaca filmlerin yanı sıra; Çin’de akıllı telefon fabrikalarındaki işçilerin koşullarını anlatan “Apple’ın Tutulmayan Sözleri”, “Cebimde Kan var”, “Utanç İmparatorluğu” isimli belgeseller, Rainbow Collective tarafından üretilen ve Bangladeşli 8 yaşında bir çocuk işçinin yaşam mücadelesini anlatan “Mass a Bhat” ve “Kumaştaki Gözyaşları” gibi işçi belgeselleri, Ankara İşçi Filmleri Atölyesi tarafından üretilen bizzat işçilerin kendilerinin filmlerini çektiği 5 adet belgesel, “Soma: Bir Avuç kömür için Ömür Verenlere”, “Vedat Türkali”, “Kobane’den Sabaha Doğru (Berroj)”, “Yırca’da Zeytinlik Direnişi”, sinema emekçilerini anlatan “Motör” ve bir çok belgesel izleyiciyle buluşacak.
10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali düzenleme komitesi, Muammer Özer’in Türkiye’de sansür nedeni ile yıllarca izleyici karşısına çıkamamış olan Kara Sevdalı Bulut filmini izleyicisi ile buluşturacak.
1977 yılından itibaren İsveç’te yaşayan Muammer Özer, İstanbul’da filmin gösterimi öncesi bir söyleşi de gerçekleştirecek.
Festival Ankara’da; Çağdaş Sanatlar Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Sinetopya, Batıkent Halkevi, Dikmen Ahmed Arif Parkı ve Mamak Feyzullah Çınar Parkı’nda takip edilebilir. Ayrıca işçi Filmleri Festivali’nde bu yıl ikinci defa ‘Internet Sinema Salonu’ uygulaması gerçekleştirilecek. Festival filmlerinden seçilen onaltı film, 1-10 Mayıs 2015 tarihlerinde, sadece 22:00-00:30 saatleri arasında her gün www.capul.tv adresinde gösterilecek. Festival programı www.iff.org.tr adresinden takip edilebilir.
Yorumlar (0)