Kolokyumda H. Sinan Omacan, Zeynep Onur, M. Ziya Tanalı, V. Turgay Ateş, Erhan Akça’dan oluşan seçici kurul ve Roboskîli ailelerin temsilcilerinden Hikmet Alma, Mercan Encü ve Veli Encü yer aldı. Açılış konuşması jüri başkanı Ziya Tanalı tarafından yapıldı. Ziya Tanalı, Roboskî’de yaşananların facia olduğuna değinerek, “Umarım bir daha böyle bir yarışmaya gerek olmaz açılmaz.” dedi. Ödülsüz olarak açılmış yarışmanın açılış konuşmalarının ardından başlayan ödül töreninde, katılımcılara Roboskîli ailelerin el emeğiyle hazırladığı ödüller verildi. 1.lik ödülü, Roboskî katliamından bir kaç ay sonra alanın, bir fotoğrafçı tarafından çekilmiş fotoğrafı, projenin ekip başı Ozan Öztepe’ye Roboskîli ailelerin temsilcilerinden Hikmet Alma, Mercan Encü ve Veli Encü tarafından verilirken, Veli Encü yazdığı şiiri okudu. Ardından Velinin kız kardeşleri Züleyha ve Funda Encü’nün Roboskî Müzesi sürecine katkısı olanlar için yazdıkları ve gönderdikleri mektubu raportör Sevinç Başköy okudu.
“Sukut yapılan işin doğruluğundandır.”
Kolokyumun açılışını, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eyyüp Sabri Çepik yaptı. Ardından sözü Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Gündoğan’a bıraktı. Ziya Tanalı “İlk defa sessiz bir kolokyum.” diye belirtirken, Sabri Çepik ise “Sukut yapılan işin doğruluğundandır.” diye ekledi. Raportör Mehmet Onur Yılmaz ise kolokyuma katılımın azlığını, ve konuşulmak istenen pek bir şey olmamasını, daha önce eşdeğer projelerin arasından birincilik ödülünü seçmek üzere proje müelliflerini ailelerle buluşturarak yapılmış ön kolokyumun çok verimli geçtiğini, tartışılabilecek her şeyin zaten tartışılmasına bağladığını belirtti.
Ayrıca Roboskî Müzesi Yarışması’nın çok özel olduğundan, bu interaktif sürecin, birbirleriyle yarışanlar da dahil bir araya gelerek süreci geliştirici katkıda bulunduğu bu sürecin alıştığımız yarışma modelini değiştirebileceğinden bahsetti. Proje Bedelsiz Yapılacak Projenin müelliflerinden Ozan Öztepe şartnamede yer alan, yarışmada birinci seçilen proje sahibi ile TMMOB Mimarlar Odası’nın en az bedel hesabı üzerinden sözleşme imzalanacağı ibaresine cevaben, kendilerinin bir proje ücreti talep etmediğini, elektrik, mekanik, ve statik proje gruplarıyla da görüşüldüğünü ve tüm projenin ücretsiz yapılmasını ayarlamak üzere olduklarını belirtti. Ayrıca projeyi sabitlemek için 1 hafta içinde Roboskî’yi ziyaret etmek istediğini de ekledi. Kolokyumun 2. aşamasında katılımın azlığı da göz önünde bulundurularak, rapor üzerinden 1.ödül alan projenin tartışılmasına karar verildi.
Projenin müelliflerinden Ozan Öztepe, danıştığı kişilerin, bölge iklim koşulları göz önünde bulundurulduğunda, Nisan ayının inşaata başlamak için uygun olduğunu söylediğini, o zamana kadar proje sürecinin tamamlanmasını öngördüklerini belirtti. Mercan Encü, projelerin hepsini ayrı ayrı sevdiklerini ama bölgede kışın da yazın da ağır hava şartlarının olduğunu, 1.ödül alan projeyi bunu düşünerek seçtiklerini söyledi.
Veli Encü Roboskîli alileler adına konuşarak, müzenin yapılmasını dört gözle beklediklerini belirtmesi üzerine raportör Mehmet Onur Yılmaz, Roboskî Müzesi’nin yapılması kadar, yapıyı elde etme sürecinin, nasıl yapıldığının da çok önemli olduğuna değindi. Katılan yarışmacılara ve Seçici Kurul üyelerine Roboskili ailelerin hazırladığı el emeği hediyeler verildi. 65 sanatçının müze yararına satılmak üzere hediye ettiği eserlerin 3’te 1’i satıldı.
Geri kalan kısmının da satılmasıyla oluşacak bütçe Roboskî Müzesi’nin yapım maliyetlerinin bir kısmını karşılayacak. Yapı malzemelerinin temini konusunda da yardımcı olmak isteyen bir çok kuruluş da yapım maliyetini düşürecek.
Yorumlar (0)