Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Sahaflar Ankara’da...

İstanbul,AnkaraveKocaeli’nden30sahaf 20Şubat–1 Mart2015tarihlerindedüzenlenen 9.AnkaraKitapFuarı kapsamında ATO Congresium’da olacak. Merak ettiklerimizi Güven Özgüç (Güven Sahaf, Ankara) ve Tolga Gürocak (Sahaflar Birliği Derneği Genel Sekreteri, Sahaf Pami, İstanbul) ile konuştuk.

Sahaflar Ankara’da...

Bu yıl 9. Ankara Kitap Fuarı üçüncü kez sahaflara ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl 24 sahafın katıldığı etkinlikte bu yıl, İstanbul, Ankara ve Kocaeli’nden 30 sahaf yerini almış. Sahaflar adına her yıl artan katılımla Ankaralı okurun sahaflara verdiği önem, Sahaflar Birliği Derneği ile organizasyondan sorumlu Eylül Fuarcılığı önümüzdeki yıl için değişiklik yapmaya yöneltmiş. Ankara’nın gelecek yıl, 10. Ankara Kitap Fuarı’na ve beraberinde Sahaflar Festivali’ne ev sahipliği yapması planlanıyor.

Sahaflarda Neler Olacak?

Kitaplar, dergiler, efemera-gündelik yaşama ait türlü “ıvır zıvır” çizgiromanlar, fotoğraflar, film afişleri, plaklar, reklamlar, nümismatik (eski kağıt ve madeni para), pullar, zarflar ve kartpostallar, gravürler, haritalar, yazma eserler, daktilo, telefon, şişe gibi çeşit çeşit obje...“Bir görsel şölen tadında oluyor” diyerek başlıyor Tolga Bey anlatmaya ve şöyle devam ediyor:“Şehir dışından gelenlerin getirdiği değişik havayı ve çeşitliliği Ankaralı okur sevdiği için tüm fuar alanının en kalabalık noktası sahaflar oluyor. Bir yandan bir hengame bir kaos ortamı gibi, çünkü salt ticaret kafasıyla hareket eden bir esnaf grubu değiliz biz. Gittiğimiz her yerde ister istemez bir “sivil itaatsizlik” örneği sergiliyoruz. Fuarlarda da bizim standlarımız diğerlerinin standlarına pek benzemiyor; elimizde ne varsa standımızı onunla kuruyoruz, bunun için para harcamıyoruz, bir tüketim kültürü içinde davranmıyoruz. Ama diğer taraftan gelenler, belki de bu nedenle rahat ediyor, kendini evinde hissediyor, hoş bir ortam oluyor.”

"İnsanlar mutlu oluyor biz de mutlu oluyoruz."

“O nitelikli okurla buluşma durumu bizi mutlu ediyor. İnsanlar bilerek isteyerek kitap görmeye ve bizlerle sohbet etmeye geliyor, bunu önemsiyoruz. Diğer taraftan herhangi bir yayınevi örneğin, sadece kendi kitaplarına hakim ve onları satıyor ama bizde kaç tane kitabımız varsa o kadar çeşit oluyor. Yayınevinin diyelim 50 tane kitabı varsa, her birinden 100’er tane getiriyor 5000 kitap oluyor. Ama biz 5000 kitap getirdiğimizde bu, 5000 çeşit kitap anlamına geliyor. Ayrıca biz getirdiğimiz kitabın büyük bir kısmına hakim oluyoruz. İnsanlar bizimle kitap üzerine konuşmaktan, sohbet etmekten çok keyif alıyorlar. Dolayısıyla Ankaralı kitapseverler ve okurlar bize hak ettiğimiz değeri gerçekten veriyorlar. Orada bulunuyorlar, bizim yanımızda oluyorlar, bize destek veriyorlar çok memnunuz o anlamda. Ankaralı okurlarla çok çok barışığız.”

"Ankara’da olmaktan sahaflar olarak çok memnunuz. Heyecanla hazırlanıyoruz."

Sahafların fuara katılımını Güven Bey’e sorduğumuzda ise “Biz sahaflar olarak kitapseverlerle yüz yüze tanışmak, sahaf kültürünü tanıtmak ve yeni kitapların dışında bambaşka bir dünya olduğunu da gösterebilmek amacıyla fuarlara katılıyoruz. Kitap fuarları artık sahafların da katılımıyla çok daha zengin.” yanıtını veriyor.

Peki Ankaralı niye sahafları ziyaret etsin? diye sorunca: “Kitapseverler, koleksiyonerler, bir anlamda kitap kültürünün taşıyıcıları, aktarıcıları ve emekçileri olan sahaflarda Osmanlıca kitap ve dergileri, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze yayınlanan, bugün artık bulunmayan nadir eserleri, Ses, Hayat, Hey gibi moda, magazin, müzik, sinema, tiyatro dergilerini, siyasi, tarih vb. dergileri görmek, dokunmak ve satın almak imkanına kavuşacaklar. Hemen her çeşit kitap ve dergilerin yanı sıra, efemera diye nitelendirdiğimiz eski belgeler, kartpostallar, fotoğraflar, afişler; plak gibi başka malzemeler de müşterilerin ilgilerine sunulacak. Bunların tamamını bir arada görebilmek, bu ürünlerin içinde dolaşmak, belki doğum gününüze ait bir dergi bulmak, çocukluğunuzda, gençliğinizde okuduğunuz belki biriktirdiğiniz çizgi romanları, çocuk kitaplarını tekrar görmek size nostaljik zamanlar yaşama olanağını sağlayacak. Bir sahafın standında plak dinlemek ve belki heves edip pikap satın almak sizi plak koleksiyonerliğine yönlendirecek. Bunun için Ankara’lıların fuarı ziyaret etmelerini bekliyor ve diliyoruz.” diyor Güven Bey.

“Fuarda sahaflara geldikleri zaman” diye vurguluyor Tolga Bey “ister koleksiyoner ister okur olsunlar, ilgi alanları her neyse çok geniş bir yelpazede bir şeyleri mutlaka bizlerde bulacaklar.”

"Aynı zamanda ‘eski’yle buluşmuş olacaklar."

Şubat ayında, ikinci el alışverişe, bugünün hız ve yeni üzerine kurulu tüketim modeline, hem uzun erimli bir döngüyü harekete geçirmesi hem de eski olana biçtiği değer nedeniyle bir alternatif oluşturan sahafları ziyarete davetlisiniz. Neyin peşinde olduğunuzu bile bilmeden bir zamandır aradığınızla buluşmanızı, orada bir tezgahta sizi sessizce bekleyenle tez elden kavuşmanızı dileriz.

#sahaflarankarada #yasasinikinciel

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış