Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Akıllı Şehirler: Belediyeler için Akıl Aracıları

Kendi imkanlarıyla sürdürdükleri çözüm arayışlarının şu veya bu sorun özelinde yetersiz kaldığının farkına varan tüm belediyelere bu ve benzeri akıl aracıları şiddetle tavsiye edilir.

Akıllı Şehirler: Belediyeler için Akıl Aracıları

Solfasol’ün ilk sayısından beri bu köşede şehir yaşantısında karşımıza çıkan sorunları çözmeye çalışan teknolojiye dayalı akıllı ürünler ve sistemlerden bahsediyorum. Bu sayıdaysa tekil sorunlara tekil çözümler arayan merceğimi bir kenara bırakıp kentsel sorunlara çözüm arama süreçlerine geniş açıdan bakmaya çalışacağım. Geçmiş sayılar için bu köşeyi hazırlarken internet ortamında karşıma çıkan akıl aracılarından bahsedeceğim.

Akıl aracılığı terimini bu yazı bahanesiyle uydurduğumu düşünürsek sanırım ilk önce neyi kastettiğimi açıklamam gerekiyor. Akıl aracılarının ortaya çıkması için gerekli olan ana malzemeler akıl arayan bir kuruluş - ki bu bir belediye, şirket veya dernek olabilir - ve akıl verme potansiyeli olan bir kuruluş veya kişidir -bu bir şirket, akademisyen veya Zihni Sinir bir birey olabilir-. Burada temel olan akıl arayanın akıl aradığı konuyla ilgili olarak kendi çevresinde akıl verme potansiyeli olanlara erişiminin kısıtlı olmasıdır. Bir diğer deyişle hali hazırda kullanılan akıl arama yollarının bahsi geçen konu özelinde yetersiz kalmasıdır. İşte bu noktada akıl aracıları devreye girer. Akıl arayanların akıl vericilere ulaşmalarını kolaylaştırıcı aracılık hizmetleri sunarlar. Bu bazen bir yarışma olabilir, bazen bir websitesi, bazen de bir fuar. Nitekim Akıllı Şehirlerin bu yazısında belediyelere özel akıl aracılığı yapan Living Labs Global Award yarışması, CityMart websitesi, ve Intelligent Cities Expo’dan bahsedeceğim.

Living Labs Global Award (Yaşayan Laboratuvarlar Küresel Ödülü) yarışması 2009 yılından beri yılda bir kez düzenlenen bir yarışma. Her yıl yüzlerce belediyeyle bağlantıya giren yarışma ekibi, farklı konulardaki sorunlarına çözüm arayan ve böyle bir süreçte yer almayı isteyen belediyelerin gönderdikleri sorunlardan hareketle başvuru kategorileri oluşturuyor. Örneğin 2012’de çözüm önerisi için yarışmaya açılan kategoriler arasında düşük maliyetli çevre dostu konut temininden (Lagos Belediyesi’nin başvurusu) yol üzerinde araba park sisteminin iyileştirilmesine (Santiago Belediyesi’nin başvurusu) 21 kategori bulunuyor. Bu kategorilerdeki sorunlara şirketler, bireyler, derneklerin sundukları çözüm önerileri arasından bir jüri tarafından seçilenler ise başvuruyu yapan belediyeyle işbirliği içinde pilot olarak uygulanmaya başlıyor. Yaşayan Laboratuvarlar Küresel Ödülü gibi bir akıl aracısı sayesinde belediyeler küresel akıl havuzuna etkin bir şekilde erişerek kendi sorunlarına özel çözümleri düşük maliyetle tespit edebiliyorlar.

Bir diğer akıl aracısı CityMart (KentPazarı) websitesi ise belediyeler ile ulaştırma, sağlık, lojistik, kamu hizmetleri gibi konularda çözüm önerileri üreten birey ve şirketleri bir araya getiren küresel bir pazar yeri. Web sitesinin amacı, sunduğu 700’ü aşkın sunum ile bir yandan belediyelerin olası çözüm yelpazelerini genişletmek, diğer yandan da belediyelerin kamu alımlarında daha etkili ve düşük maliyetli çözüm sağlayıcılara ulaşmalarını kolaylaştırmak.

Intelligent Cities Expo (Akıllı Şehirler Fuarı) ise daha geleneksel bir yöntem olan fuar üzerinden akıl aracılığı yapan bir girişim. Her yıl düzenlenen fuarda belediyeler ile kentin ulaşım, atık yönetimi, enerji, güvenlik gibi alanlarda karşılaştıkları sorunlara çözüm üreten şirketler bir araya getiriliyor; seminerler ve sunumlar aracılığıyla iyi uygulamalar paylaşılarak yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.

Kendi imkanlarıyla sürdürdükleri çözüm arayışlarının şu veya bu sorun özelinde yetersiz kaldığının farkına varan tüm belediyelere bu ve benzeri akıl aracıları şiddetle tavsiye edilir.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış