Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya
Bir Ankara Masalı...

Bir süredir Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nı twitter üzerinden takip ediyorum. (@ABBKentEst) Birim olarak, özellikle her tweette yer verdikleri gibi güzide başkentimiz Ankara için “dekoratif” çalışmalar yapıyorlar. Saat kuleleri, kapılar, kuğu heykelleri ve tabii ki çeşitli bina aydınlatmaları fotoğrafları paylaşıyorlar. Hepsi için de ortak sıfat “dekoratif”.

 31 Ekim tarihinde ise şu tweeti attılar: “Ankara, Dünya Aydınlatma Yarışması’nda dünya başkentleriyle yarışıp 1. gelmiştir. www.peoplechoiceaward. eu“ (Bakınız:https://twitter.com/ABBKentEst/ status/528104162639499264/photo/1) Verilen linke tıkladığımda bazı detaylar ortaya çıktı. “The city.people.light award” (Şehir.İnsan.Işık) adı altında 2003 yılından beri Philips ve Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği (LUCİ, www.luciassociation.org) tarafından ışığın, insan ve şehir üzerindeki etkilerini ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen bir yarışma. Yapı şöyle işliyor; şehir yönetimleri o sene gerçekleştirdiği aydınlatma projeleri ile başvuruyorlar. Bir jüri tarafından değerlendirilen projelerden bir bölümü finale kalıyor ve 3 şehre ödül veriliyor.

Bu sene yarışmaya 25 ülkeden 35 proje başvuruyor, 16 ülke finale kalıyor ve birinciliği Almanya’nın Leipzig kenti alırken, 2. Kopenhag (Danimarka), 3. Strazburg (Fransa) oluyor. Ancak yine bu sene ilk defa olarak finale kalan ülkeler arasında “halk oylaması” ile “people.choice.award” veriliyor ve Ankara aldığı yüksek oy oranı ile birinci geliyor. Bu noktada 2 konu dikkat çekiyor. Öncelikle sitede yer alan Ankara’nın tanıtım metni: “Bir aydınlatma master planı ile şehirdeki farklı binalar arasında mimari harmoni yaratıldı. Akıllı beyaz ışık teknolojisi kullanılarak oluşturulan, sıcak ve elegant ambiyans geceye saygı gösteriyor.

 Bazı mimari yapılar için ise daha renkli tasarımlar tercih edildi. Şema; şehir kimliğini zenginleştiren modern silüetler ile güvenli ve çekici alanlar oluşturarak şehir sakinleri ve ziyaretçiler üzerinde pozitif etki yarattı.” Ankara’nın bir aydınlatma master planı mı var? (Varsa kim hazırladı?) Geceye saygı gösteriyor? Akıllı beyaz ışık? Sanki farklı bir şehirden bahsediliyor. İkinci konu ise şehir bazında alınan oy oranı: Ankara / Türkiye: 239.875 Pula / Hırvatistan: 114.776 Toledo / İspanya: 95.071 Skopje / Makedonya: 17.532 Kalan oy oranları ise 100 ila 1000 arası değişiyor. Örneğin Lyon, Kopenhag, Londra gibi 20-30 yıllık aydınlatma master planları olan ve başarılı aydınlatma projeleri ile tanınan şehirler 400 civarı oy almışlar. Sizce de ülkelerin gelişmişlik kat sayısı ile aldıkları oy arasında ters orantı olması ilginç değil mi? Zaten sitenin şu hali ile projeleri gerçekten değerlendirmek imkânsız. Kısa bir metin ve birkaç görsel var. (NOT: Oy verme süreci tamamlandı, belki o dönemde daha fazla görsel ve açıklama olabilir.)

Örneğin Ankara’nın 22 proje ile başvurup 1 proje ile birinciliği aldığı söyleniyor. Hangi proje acaba? Ben uzun süredir Ankara’yı, Sayın Belediye Başkanı Melih Gökçek’i ve aydınlatma ile ilgili açıklamalarını takip ediyorum. Dönem dönem de var olan sıkıntılara dikkat çeken yazılar yazdım. Bu yüzden benim için; bırakın Ankara’nın ödül alması, Ankara, aydınlatma ve ödül kelimelerinin aynı cümle içerisinde geçmesi bile, olsa olsa “bir Ankara masalı” olabilir.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış