Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Çiçek Hastalığı

Çiçek hastalığı aşı çalışmaları yürütülürken Louis Pasteur`un mikrop teorisi ve Joseph Lister'in 'antisepsi' ve 'asepsi' üzerine çalışmalarında önemli ölçüde ilham alınmıştır.

Çiçek Hastalığı

Bunun yanında süt üreticilerinin çiçek hastalığına karşı bağışıklıkları olduğu gözlemi aşının üreticisi Edward Jenner'a ilham vermiştir. Şöyle ki, ineklerde görülen sığır çiçeği hastalığına yakalanan insanların çiçek hastalığına yakalanmadığı gözlemlenmişti.

Bir kez aşılandığında insanlarda bu hastalığa karşı vücudun bağışıklık kazanmasına yol açan antikorlar üremeye başlıyordu.

Tabii dönemin entelijansiyası kendisiyle dalga geçiyor ve ona kuşkuyla bakıyordu. Dönemin ünlü karikatüristi James Gillray, onun bu aşı karşısındaki çabasına ve insanlar üzerindeki olası etkisini 1802 yılında "The Cow-Pock-or- the Wonderful Effects of the New Inoculation!" başlıklı karikatüründe tiye almıştı.

Ancak tarih o ve onun gibilerini susturacaktı. İngiliz süt üreticisi Sarah Nelmesi ineklerini bu malum hastalık sarınca soluğu henüz deneysel aşı üreticisi olan Jenner'ın yanında aldı (https://www.immunology.org/horn-blossom- the-cow-1796). Fırsat bu fırsat Edward Jenner, çiçek hastalığına yakalanmış bahçıvanının sekiz yaşındaki oğlu James Phipps'i Sarah'nın elindeki sığır çiçeği lezyonlarından alınan materyalle aşıladı. Hafif ateş ve birkaç lezyondan sonra oğlan iyileşmişti. İki ay sonra Jenner The Cow-Pock-or-the Wonderful Effects of the New Inoculation!

çocuğu bu sefer iki kolundan birden aşıladı. Bu sefer sonuç enfesti; çocuk tamamen iyileşmişti.

Günümüze gelecek olursak, belki de yaşadığımız pandeminin çözüm ipuçları da burada yatıyor olabilir. Plazma çalışmaları ve bağışıklık ilişkisi bize yeni bir dünyanın kapısını aralayabilir. Tüm çağlar boyunca evrenin en zorlu dönemlerinden birinde tüm dünyayı esir almış bir salgını yani çiçek hastalığını seneler seneler önce yenmiş

bir dünya var karşımızda ve şu anda sene 2020. İnanıyorum ki araştırma sonuçları bir an önce neticelenecek ve WHO dünya çapında tamamen alt edilen ilk pandemi olan çiçek hastalığının yanına COVID-19'u da ekleyecek.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış