Emre hocamız ile hem yaptığımız seyahatler, hem de güzel akşamlar, sohbetler unutulmaz... ODTÜ’de Restorasyon ortak programında master yaparken 1982 yılında bir seyahatimiz Tire’ye idi. Burada koruma planı ve tek yapı röleveleri yaptık, güzelim Tire’de adım adım tespit çalışmaları yaptık, plancı grup sevgili Emel, Sema ve Ali ile... 1982 yılında Ankara belediyesine yeni yetme bir plancı olarak girdiğimde ve “Ankara Tarihi Çevre Koruma Grubu (Sit Alanları Grubu)” grubunu kurdum. 4 seneyi geçkin çalışmalarda Emre hocam her zaman imdada yetişmişti. Zaten bundan sonra neredeyse bir “Koruma Kardeşliği” gelişti aramızda. 1983-84 yıllarında Ankara’nın ilk onaylı Koruma Planı olan “Hacıbayram II. Çevre Koruma Planı” nı hazırlarken ODTÜ’den Emre hocam ve Gönül (Tankut) hocam gerekli analiz, sentez vd. çalışmaları vermişlerdi.. Biz de sevgili arkadaşım, müdürüm Kudret Kayı ile birlikte Koruma Planı ve Uygulama Yönetmeliğini hazırlamıştık..
Bu aşamada Emre hocama da uygulama yönetmeliğini danışmıştım. Daha sonraki koruma çalışmalarında bu yönetmelik hep elimizin altında oldu. Kuruluşlar arası 10’dan fazla toplantı yaptık. Hacıbayram, Kaleiçi ve Ulus ile ilgili koruma politikaları ve uygulamaya yönelik bilgi, belge toplandı ve organizasyon yapıldı. Sevgili Gül Asatekin bu toplantıların Kültür Bakanlığı kanadında çalışıyordu. Emre hocam her zaman bizlere destek verdi, Gazi Üniversitesindeki arkadaşlarımız Işık Aksulu, Gediz Urak, Can Hersek’in katkılarını, öğrenci çalışmalarını tomarla bize vermelerini de hiç unutamam tabii. Arkasından Ulus ve Kaleiçi Yarışmaları (1986-87) koruma konusunda ilk ve öncü planlama / projelendirme çabaları olarak tarihteki yerini aldı. Aslında daha önce biz öğrenci iken (1979-80) Kaleiçi’nde bir arazi ve anket çalışması yapılmış, “Ankara Kalesi Koruma-Geliştirme Projesi, Tespit Değerlendirme Ön Kararlar” başlığı ile kale yarışması şartnamesinde yayınlanmıştı. Bu çalışmada Gönül ve diğer arkadaşlarla soğuktan titreyerek, Kaleiçinde 100 civarında anket yapmış, bize verilen çayları sevinerek içmiştik.. Kaleiçi Yarışmasında ODTÜ Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri tarafından hazırlanan bu çalışmalar çok nitelikli bir baskı ile yayınlandı.. Hala da iyi bir kaynak kitaptır.. Ulus Yarışması ise daha çok benim Gönül hoca ile yaptığım Yüksek Lisans tezimin büyük ölçüde yayınlanmasına fırsat oldu.
Emre Madran hocamı, 1992-94 arasında hazırladığımız Bergama ve Perge Koruma Planlarında Kültür Bakanlığı toplantılarına çağırırlar, o da arkeolojik alanlardaki engin bilgi ve deneyimi ile bizlere yol gösterirdi. Daha önce “Pamukkale Koruma Planı” çalışmalarını yapmışlar, kapsamlı ulusal ve uluslararası toplantıları gerçekleştirmişler, “Pamukkale Beyaz Kalacak” sloganı ile travertenleri kirleten otellerin yıkılması için büyük çaba harcamışlardı. “Hiçbir şey yapmamak da bazen bir plan kararıdır” Bergama Koruma Planlaması esnasında da, tur güzergahlarını tasarlarken hızımı alamamış, Asklepieon ve Antik Odeon arasındaki Via Tecta (Kutsal yol) iki tarafında bakı terasları tasarlamıştım.
Toplantı esnasında Emre hoca her zamanki sakin ve bilge tavrıyla bunun doğru olmadığını, “Hiçbir şey yapmamanın da bazen bir plan kararı” olacağını söyledi. Bu benim arkeolojik alan planlamasında aldığım önemli bir dersti. Kaybının birinci yılında, sevgili Emre hocamı saygı ve sevgi ile anıyorum..
Yorumlar (0)