Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Milli Eğitim ve Milli Emlak Çekişmesi Amatör Sporu Vurdu Filler Tepişiyor, Çimenler Eziliyor

Artık bir yasa yapma biçimi haline gelen torba yasalar tombala torbası gibi. Kime ne çıkacağı hiç belli olmuyor. Nitekim 14 Mart tarihli resmi gazetede yayımlanan 6528 Sayılı Yasa, adı hiç geçmese de en büyük zararı amatör spor kulüplerine verdi, daha da vereceğe benziyor. Zaten tesis ve yatırım fakiri olan futbol dışı amatör spor kulüpleri bu son darbe ile bir daha ayağa kalkamaz hale gelecek gibi.

Milli Eğitim ve Milli Emlak Çekişmesi Amatör Sporu Vurdu Filler Tepişiyor, Çimenler Eziliyor

14.03.2014 günü 28941 Sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan 6528 Sayılı Kanun kapsamında verilen yetkiye göre Milli Eğitim Bakanlığı Okullarındaki işletmeleri ile ilgili kira sözleşmelerinin 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı sonunda iptal edileceği, yeni dönemde açık, kapalı alan, kantin ve spor salonlarının pazarlık usulü kiraya verileceğini, kiralama usul ve esaslarının Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanacak yönetmelikle belirleneceği hükme bağlandı. Tabi bunun ne demek olduğunu anlamak için biraz altını kazımak gerekiyor. Biz de birazcık araştırınca bakın neler duyduk, neler öğrendik: Milli Emlakçılar Milli Eğitimcilere Karşı! Efendim meğer Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarının arazilerinin tamamına yakını Milli Emlak Genel Müdürlüğüne aitmiş. Bundan bir kaç sene önce Milli Emlakçılar, benim malımın kirasını neden Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar alıyor diye kazan kaldırmış. “E ikisi de devlet kuruluşu değil mi, ne fark eder?” dediğinizi duyar gibiyim. Kazın ayağı öyle değil. Milli Emlakçılar (emlakçının da millisi mi olur?) paramı isterim diye ayaklanmış. Olansa amatör spor kulüplerine ve spor okullarına oldu. Asıl Hedef Otoparklar İki devlet kurumunu karşı karşıya getiren gelirlerin başında aslında otopark gelirleri geliyor; özellikle kent merkezindeki okulların bahçelerini kiralayan otopark işletmeleri. Bu işletmelerin nasıl olup da vergi rekortmeni olmadıklarını hep merak etmişimdir diyeceğim ama nedeni açık; okul otoparkından fiş isteyince adama canını istemişsin gibi bakıyorlar.

Zenginin parası züğürdün çenesini yorar hesabı, Strazburg Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Lisesi’nin otoparkının gelirini hesaplamaya çalıştım. Hesap makinası “error” verdi. Ben o kadarını söyleyeyim. Öyle ki, işte bu gelirler Milli Emlakçıların dikkatini çekmiş, altından girip üstünden çıkmışlar ve bu işletmelerin gelirlerini almak konusunda yasal düzenleme yaptırmayı başarmışlar. Olan bu, aslında…

 Devletin Otopark Gelirleri Çekişmesinde Olan Basketbol Okullarına Oldu!

Bu yolla, otopark gelirleriyle ilgili sorun “bir şekilde” çözülmüş. İşletmesi değişen otopark biz görmedik ve nasıl çözüldüğüne de henüz vakıf olamadık. Olduğumuzda hangi topuğumuzdan vurulacağımızı seçme şansı verirler mi acaba? (Malum Yeni Türkiye’de her şeyi seçebiliyoruz.) Yasa dediğin öyle kağıtta durduğu gibi durmuyor tabi. Uygulamaya geçince bir de bakmışlar ki otoparklarla beraber spor salonlarının kira sözleşmeleri de gümbürtüye gitmiş. Otopark işletmeleri ile yakından uzaktan alakası olmayan spor kulüpleri, özellikle de basketbolcular, ortada kalmış. Ankara’dan yasa daha bir net duyuluyor olsa gerek İstanbul’daki okullar spor kulüplerin salon kira sözleşmelerini yenilerken Ankara’daki okullar yenilemiyorlarmış. “O nasıl iş?” demeyin, bana “Burası Türkiye” dedirtmeyin. Ezcümle, spor kulüpleri ve özellikle de basketbol okulları çok kötü durumdalar. Önümüzdeki hafta antrenman yapıp yapamayacaklarını bilmiyorlar. Bu yıl kayıt alıp almamakla, çalışanlarının işine son verip vermemek arasında gidip geliyorlar. İstedikleri bu fırtına dinene kadar geçici de olsa çözüm bulunması ve bir genelge ile bu yılın sözleşmelerinin imzalanması konusunda izin verilmesi.

Eğer çözüm bulunamazsa ne olur?

 TOFAŞ Spor Kulübünden konu ile ilgili gelen mektup şöyle bitiyor: “2014-2015 sezonu başlamış çocuklarımızın lisansları hazırlanıyor. Ama gelin görün ki çocuklarımız ortada kaldı, antrenman yapamıyorlar. Sporun alt yapısını oluşturan bir çok amatör spor kulübü kapanma aşamasında.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış