Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya
Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya
Anamız çay demliyor ya güzel günlere
Sevgilimizse çiçekler koyuyor ya bardağa
Sabahları işimize gidiyoruz ya sessiz sedasız
Bu, böyle gidecek demek değil bu işler
Biz şimdi yanyana geliyor ve çoğalıyoruz
Ama bir ağızdan tutturduğumuz gün hürlüğün havasını
İşte o gün sizi tanrılar bile kurtaramaz

Cemal Süreya

Ankara’da Otobüsle Ulaşım Gerçeği

Ankara’da Otobüsle Ulaşım Gerçeği

2014 Mayıs ayının üçüncü haftasında dağıtıma giren, Büyükşehir Belediyesi’nin 481 sayılı Bülteninin kapağında yer alan kolaj, sosyal medyada “geniş” yankı yarattı. Dünya ile Ay arasına büyükten küçüğe üç adet EGO otobüsünün yerleştirildiği kolajın başlığında “EGO Otobüsleri Her Gün Dünya ile Ay Arasını Katediyor” müjdesi yer alıyordu.* Kapağın sosyal medyadaki yankısı ise hem kolajın teknik tasarımının büsbütün komik olmasına hem de EGO otobüsleriyle (üstelik hafif de kirlenmiş) Ay’a yolculuk imgesinin fantastikliğine dairdi. Kapakta istatistiksel bir bilgi daha yer alıyordu “Başkent’te EGO Otobüsleri Her Gün 367 bin km Yol Katederek, 650 bin Yolcu Taşıyor”. Sosyal medyadaki paylaşımlarda bu konuya dair herhangi bir referans yapılmamıştı. Bu istatistiklerden hareketle, bu “astronomik fantezi”nin üzerini örttüğü gerçekliğe ulaşılabileceği umuduyla basit bir araştırmaya giriştim.

 Aşağıda tablo ortaya çıktı:

1) Her gün otobüsler 650 bin kişi taşıyor ve 367 bin km yol kat ediliyorsa eğer kişi başına kat edilen yol 0,56 km kadar olmalıdır. Yani yarım km’den biraz fazla. Bu hizmet için kişilerden alınan bedel ise tam 2 TL indirimli 1,5 TL. Bu tablonun gerçekliğini biraz daha açabilmek için daha çok istatistiğe başvurmak gerekmekte. Çünkü otobüs hizmetinden ortalanma yararlanma bedeline dair bir bilgimiz henüz yok (öğrenci, tam ve ücretsiz kullanım verileri henüz elimizde yok). Bunun için Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık bütçe rakamlarına ve EGO’nun doğrudan kendi istatistiklerine bakmak anlamlı olabilir. Ulaşılan sonuçlar şu şekilde:

 2) EGO bütçesinde yer alan “ulaştırma hizmetlerinden elde edilen gelirler” 2013 bütçesine göre 400 milyon TL**;

 3) EGO verilerine göre aynı yıl otobüsle 265 milyon, raylı sistemle ise (Ankaray ve Metro toplam) 89 milyon yolcu taşınmış***;

4) Demek ki 2013 yılında toplam ulaşım faaliyetlerinden kişi başına ortalama 1,13TL alınmış****;

5) Otobüslerde kat edilen yol 111,8 milyon km*****; 6) Bu mesafeyi kişi sayısına (265 milyon) böldüğümüzde, kişi başına ortalama mesafeye 0,43km. Özetle, bir hata yapmıyorsak eğer hesaplamalarımıza göre, EGO Ankaralılardan 0,43 km yol için kullanıcı vatandaşlardan 1,13TL bedel toplamakta****** ve bizlere gerçekten de astronomik bir fantezi yaşatmaktadır.

Yorumlar (0)

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış